aktieägaretillskott

« Tillbaka till ordlistan
Engelska:

shareholders’ contribution

Ord i fetstil är Bolagsverkets rekommenderade översättning

Definition:

Ett aktieägartillskott är ett sätt för en eller flera av aktieägarna att tillföra aktiekapital till bolaget. Det har i princip samma effekt som en nyemission, men utan att aktier ges ut och ägarandelar förändras. Ett aktieägartillskott kan vara ovillkorat, i vilket fall den som stått för tillskottet aldrig kan få tillbaka pengarna, eller villkorat, vilket innebär att bolaget har möjlighet (men inte skyldighet) att betala tillbaka pengarna vid ett senare tillfälle.

En vanlig användning av aktieägartillskottet är när ett bolag snabbt behöver pengar och man inte vill göra en nyemission. Om tillskottet är villkorat kan de som bidrog med pengar få dem tillbaka när bolaget har upparbetat tillräckliga vinstmedel för att kunna göra det. Man måste dock komma ihåg att det alltid är bolagsstämman som beslutar om återbetalning, så bara för att man har givit ett villkorat aktieägartillskott har bolaget ingen skyldighet att betala tillbaka det, även om bolaget har råd.

« Tillbaka till ordlistan

Författare: Niklas Rudemo

Niklas är grundare och VD för Qoorp. Han har tidigare jobbat som VD, ekonomichef och styrelseledamot i flera startups, bland andra Virtutech, Gavagai, Biosync och Percepio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *