aktiekapitalsgränser

« Tillbaka till ordlistan
Engelska:

minimum share capital, maximum share capital

Ord i fetstil är Bolagsverkets rekommenderade översättning

Definition:

I ett aktiebolags bolagsordning står vad det lägsta respektive högsta aktiekapitalet i bolaget får vara. Det högsta får vara högst fyra gånger det lägsta. Det lägsta tillåtna värdet är 50 000 kronor. Med andra ord: i ett vanligt bolag med 50 000 kronor i aktiekapital är normalt lägsta tillåtna aktiekapital 50 000 kronor och högsta tillåtna 200 000 kronor. I vanliga fall sätter man lägstagränsen för aktiekapitalet till det värde aktiekapitalet faktiskt har när bolaget bildades, i fallet ovan 50 000 kronor.

I takt med att man gör nyemissioner i ett bolag ökar det faktiska aktiekapitalet och man kan därför komma till en situation där man måste ändra bolagsordningens aktiekapitalgränser för att kunna genomföra en nyemission. Därför är det inte helt ovanligt att man i samband med en nyemission också ändrar aktiekapitalsgränserna. Det går att göra detta på samma stämma som nyemissionen, men ändringen av bolagsordningen måste ligga innan ökningen av aktiekapitalet i dagordningen.

« Tillbaka till ordlistan

Författare: Niklas Rudemo

Niklas är grundare och VD för Qoorp. Han har tidigare jobbat som VD, ekonomichef och styrelseledamot i flera startups, bland andra Virtutech, Gavagai, Biosync och Percepio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *