ansvarsfrihet, bevilja

« Tillbaka till ordlistan
Engelska:

discharge from liability

Ord i fetstil är Bolagsverkets rekommenderade översättning

Definition:

Huruvida styrelsen och verkställande direktören ska beviljas ansvarsfrihet avgörs vid den ordinarie bolagsstämman i samband med att årsredovisningen behandlas. Det normala är att ansvarsfrihet beviljas. Om ansvarsfrihet inte beviljas innebär det att det finns möjlighet för styrelsen eller aktieägare att begära skadestånd från hela eller delar av den gamla styrelsen eller den verkställande direktören för sättet som de (mis)skött bolaget. Att ansvarsfrihet inte beviljas innebär dock ingenting i sig, utöver att man inte stänger möjligheten till att begära skadestånd. Ett eventuellt skadeståndsanspråk måste göras separat. Bolagsstämman kan bevilja ansvarsfrihet för hela styrelsen, eller undanta vissa medlemmar och/eller den verkställande direktören.

Det finns inga formella kritier som behöver vara uppfyllda för att stämman ska neka ansvarsfrihet. Rent teoretiskt kan alltså bolagsstämman neka ansvarsfrihet utan anledning och det finns inget sätt för den som nekats ansvarsfrihet att överklaga beslutet.

« Tillbaka till ordlistan

Författare: Niklas Rudemo

Niklas är grundare och VD för Qoorp. Han har tidigare jobbat som VD, ekonomichef och styrelseledamot i flera startups, bland andra Virtutech, Gavagai, Biosync och Percepio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *