eget utträde

« Tillbaka till ordlistan
Engelska:

resignation of company officer

Ord i fetstil är Bolagsverkets rekommenderade översättning

Definition:

Att begära eget utträde ur styrelsen innebär att en person själv begär att avgå ur styrelsen. Det snabbaste sättet att göra det är via Bolagsverkets elektroniska tjänst Verksamt.se, men det kan också göras via blankett 852. Motsvarande handling för revisor kallas ”egen avgång som revisor”.

Anledningen till att man väljer eget utträde istället att vänta tills en ny styrelse väljs på bolagsstämman kan vara att man förlorat förtroendet för ledningen eller övriga ledamöter i styrelsen, t ex om man bolaget väljer att driva verksamheten vidare när man anser att bolaget bör upprätta kontrollbalansräkning. Då kan man begära eget utträde för att slippa styrelseansvar. När en styrelseledamot eller revisor slutar på ett egen begäran kan detta alltså vara en varningssignal om att något inte står rätt till, men det kan givetvis också vara grundat på personliga konflikter. Utträdet vinner laga kraft så fort det inkommit till Bolagsverket, så görs det via verksamt.se blir effekten omedelbar rent juridiskt, även om det kan ta en viss tid innan ärendet är färdigbehandlat hos Bolagsverket. En synonym till ”eget utträde” är ”egen avgång”.

« Tillbaka till ordlistan

Författare: Niklas Rudemo

Niklas är grundare och VD för Qoorp. Han har tidigare jobbat som VD, ekonomichef och styrelseledamot i flera startups, bland andra Virtutech, Gavagai, Biosync och Percepio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *