fondemission

« Tillbaka till ordlistan
Engelska:

bonus issue

Ord i fetstil är Bolagsverkets rekommenderade översättning.
(BrE) anger brittisk engelska, (AmE) amerikansk engelska.

Definition:

Det egna kapitalet finns i två huvudformer: bundet och fritt. Huvudsakligen är det egna kapitalet aktiekapital (samt vissa fonder), medan det fria kapitalet är ackumulerade vinster, som bolaget har rätt att dela ut. När man gör en fondemission för man över kapital till aktiekapitalet från exempelvis det fria egna kapitalet (eller genom uppskrivning av tillgångar). Det ökade aktiekapitalet kan sedan användas för att ge ut fler aktier, varvid kvotvärdet, dvs mängden aktiekapital per aktie, hålls konstant, eller genom att öka kvotvärdet, men inte ge ut nya aktier.

Aktier som ges ut genom fondemission kallas ibland för ”gratisaktier”. Detta är en missvisande beteckning. En fondemission är en rent bokföringsmässig transaktion – inga nya pengar kommer in i bolaget; det enda som händer är att pengar som annars skulle ha kunnat delas ut som aktieutdelning istället binds upp i aktiekapitalet (och därmed inte kan delas ut). Fondemitterade aktier är lika lite ”gratisaktier” som ökningen av en aktieägarens nominella antal aktier vid en split är det.

« Tillbaka till ordlistan

Författare: Niklas Rudemo

Niklas är grundare och VD för Qoorp. Han har tidigare jobbat som VD, ekonomichef och styrelseledamot i flera startups, bland andra Virtutech, Gavagai, Biosync och Percepio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *