näringsförbud

« Tillbaka till ordlistan
Engelska:

trade ban

Ord i fetstil är Bolagsverkets rekommenderade översättning.
(BrE) anger brittisk engelska, (AmE) amerikansk engelska.

Definition:

En person som allvarligt missköter sin verksamhet kan dömas till näringsförbud. Detta är en allvarlig inskränkning, som innebär att personen i fråga inte får sitta i styrelsen för eller vara bolagsman i ett aktiebolag eller handelsbolag, inte heller majoritetsägare i något aktiebolag och inte heller vara anställd inom det verksamhetsområde, inom vilken brottet som ledde till näringsförbudet begicks. Lagens syfte är också att hindra att man kringår den, t ex genom att låta en nära anhörig formellt äga eller driva ett bolag.

Tre situationer kan ge näringsförbud: brott, skattebetalningsförsummelse och konkurs. Eftersom ett beslut i domstol kan ta tid, har domstolen möjlighet att utfärda ett tillfälligt näringsförbud, som vid fällande dom ersätts med ett slutligt näringsförbud, som gäller i mellan 3 och 10 år.

Bolagsverket upprätthåller ett näringsförbudsregister över de personer som har näringsförbud. Vid vissa typer av upphandlingar kan det krävas att man visar att man inte har näringsförbud och då måste man begära utdrag ur detta register.

« Tillbaka till ordlistan

Författare: Niklas Rudemo

Niklas är grundare och VD för Qoorp. Han har tidigare jobbat som VD, ekonomichef och styrelseledamot i flera startups, bland andra Virtutech, Gavagai, Biosync och Percepio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *